Παύλος Κουστέρης

Έλληνα διαιτητή και επόπτη, δεν σας αξίζει τίποτα περισσότερο από VAR

Για ακόμα μία αγωνιστική αποδεικνύεται ότι τη μοίρα και την έξωθεν μαρτυρία τους, Έλληνες διαιτητές και επόπτες, την έφτιαξαν μόνοι τους. Γράφει ο Παύλος Κουστέρης

Με τα θετικά του και τα αρνητικά του, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ματσάρες όπως αυτό του Περιστερίου. Συμφωνούμε ότι δεν είναι ο κανόνας, αλλά υπάρχουν οι εξαιρέσεις που βάζουν μια άλλη «πινελιά», ειδικότερα στο άχρωμο τοπίο των άδειων γηπέδων. Με ανατροπή ανάλογη του 2016 στην Τούμπα, όταν ο Ατρόμητος κατάφερε να μετατρέψει το 3-1 σε 3-4 και τον Βλάνταν Ίβιτς να αφήνει αιχμές για συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, οι Περιστεριώτες απέδειξαν και πάλι ότι είναι από άλλο ανέκδοτο.

Έχοντας τέσσερις κερδισμένους βαθμούς από τον ΠΑΟΚ μέσα-έξω, τη στιγμή που έχει κερδίσει Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ενώ περιορίστηκε στον βαθμό στο εντός έδρας κόντρα στον Άρη, έχει «καταφέρει» να μένει εκτός εξάδας, αφού την ίδια ώρα δεν έχει πάρει βαθμό κόντρα στον Βόλο και δεν έχει νικήσει ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Λάρισα, που ήταν το θεωρητικό φαβορί.

Όλα καλά κι όλα ωραία αυτά, ωστόσο, ας πάμε στην περίφημη φάση του 92’ του αγώνα, που ακριβώς σε εκείνο το λεπτό φαίνονται όλες οι παθογένειες που «κουβαλάει» το δύσμοιρο το ποδοσφαιράκι σε αυτή τη χώρα και υπό άλλες συνθήκες, τώρα δεν θα υπήρχε καμία ΜΑΤΣΑΡΑ, αλλά μια κραυγαλέα αλλοίωση αποτελέσματος. Καταφέρνει ο Νάτσος να πετύχει ένα πεντακάθαρο γκολ, στο οποίο μέχρι και ο Μανδάς στην αντίπαλη εστία είδε ότι ο σκόρερ της ομάδας του είχε φύγει ακριβώς μπροστά στο πρόσωπο του Ίνγκασον. Διάολε, φεύγει ακριβώς μπροστά από τον παίκτη του ΠΑΟΚ.

Τι γίνεται, λοιπόν, σε μια ελληνική Super League που ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχει το VAR; Ο επόπτης που έχει τη γραμμή, βρίσκεται δηλαδή στη σωστή θέση και δεν έχει χάσει τη φάση, σηκώνει τη σημαία για οφσάιντ, που υπό προ-VAR συνθήκες θα αποφάσιζε με το «έτσι θέλω» να μην σημειωθεί μια τρομερή ανατροπή, που αν ήταν υπέρ του «μεγάλου» θα ήταν η «καρδιά», η «φανέλα» και όλα αυτά τα δακρύβρεχτα, που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς την… ελαφρά τη καρδία με την οποία ένας επόπτης σηκώνει τη σημαία σε μια τέτοια φάση, που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να είναι σίγουρος για την παράβαση, ακριβώς για να μην κινδυνεύσει όχι να μην ευνοήσει τον «μικρό», αλλά να μην κινδυνεύσει να αδικείσει τον «ισχυρό» της υπόθεσης, πόσω μάλλον όταν το μεταίχμιο είναι ήττα-ισοπαλία.

Βάσει αυτού, δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο βοηθός είναι ακατάλληλος για το επίπεδο της Super League, είτε απλά δεν έχει προσωπικότητα να στηρίξει αυτό το οποίο βλέπει(;), φοβούμενος ότι θα είναι «δακτυλοδεικτούμενος», όχι την επόμενη μέρα, αλλά το ακριβώς επόμενο λεπτό.

Έχοντας αυτό το δείγμα, αλλά κι όσα άλλα συμβαίνουν κατά καιρούς, ο κόσμος που ακόμα έχει τον μαζοχισμό να ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι απόλυτα δικαιολογημένος για την καχυποψία του, είναι απόλυτα δικαιολογημένος που όταν επιτρεπόταν να πάει στο γήπεδο δεν πήγαινε και καθόταν στον καναπέ του ή πήγαινε σε μια καφετέρια με τους φίλους του, είναι απόλυτα δικαιολογημένος να θεωρεί ότι σε όλα κρύβεται μια «σκοτεινή» συνωμοσία, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει.

Επιπλέον, επειδή ειδικότερα με την «επιστράτευση» των ξένων διαιτητών, οι Έλληνες συνάδελφοί τους έχουν εκφράσει το παράπονο, τις διαμαρτυρίες, τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν ορίζονται σε ντέρμπι και «καπελώνονται» αρχικά από τον Βίτορ Μέλο Περέιρα, εν συνεχεία από τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και κυρίως από τους «μεγάλους» που ουσιαστικά και τυπικά ορίζουν τη μοίρα της διαιτησίας, αφού είναι εκείνοι που επιλέγουν όποιον τους αρέσει και τους περνούν και από ανάλογες συνεντεύξεις, καλό θα είναι και οι ίδιοι να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Τι λέει αυτός; Αν δεν υπήρχε το VAR, το πρωτάθλημα θα ήταν 100% αλλοιωμένο, ο κίνδυνος να τιναζόταν στον αέρα υπό την απειλη των αλλεπάλληλων διακοπές από την εκάστοτε κυβέρνηση στον βωμό της «εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης» θα ήταν συνεχής και φυσικά οι «ματσάρες», θα ήταν κάπου στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, αλλά σίγουρα όχι στα μέρη μας.

Οπότε, ας χαρούμε λίγο κανονικό ποδόσφαιρο με VAR, που ενίοτε επιτρέπονται και οι εκπλήξεις, ακόμα και στην ελληνική Super League.

Διαβάστε ακόμα:

Έφερε... τούμπα τον ΠΑΟΚ με απίθανη ανατροπή ο Ατρόμητος!

Τα... χουνέρια του Ατρομήτου στον ΠΑΟΚ (pics)

Το ασύλληπτο φινάλε στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ: Τρία γκολ σε οκτώ λεπτά! (video)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x